Dostałam się do kampanii Ramy z Talk Marketingu.
Kilka słów o Rama Smaż jak szef kuchni
Rama występuje w trzech wariantach: Klasyczny ( miks oleju rzepakowego i słonecznikowego, witaminy A i D, kwasy omega 3 i 6, najlepszy wybór do mięs, ryb, naleśników, doskonały do sosów, marynat czy smarowania form do pieczenia, dostępne w opakowaniach 500 i 750 ml), Maślany smak (jak wyżej jeśli chodzi o skład, zaś dzięki niej potrawy pięknie się rumienią i nabierają maślanego smaku, pasuje idealnie do warzyw smażonych na patelni, dostępny w wersji 500 ml), Z oliwą z oliwek (doskonała do dań włoskich, dostępna w opakowaniach 500 ml).
Zalety Ramy:
* nie pryska
* można ją podgrzewać do wysokich temperatur
* ułatwia rozpoznanie odpowiedniego momentu rozpoczęcia smażenia
* nie pali się tak szybko jak inne tłuszcze
Moja ocena
Rzeczywiście prawdą jest, że nie pryska. Wlałam nie dużą ilość na patelnie gdy robiłam brokuła zapiekanego w jajku. Zazwyczaj po położeniu czegokolwiek na gorący tłuszcz zaczynało skwierczeć i pryskać, nie w tym przypadku co jest miłym zaskoczeniem. Po wlaniu Ramy na patelnie, po kilku chwilach pojawiają się pęcherzyki co oznacza, że odparowuje woda, kiedy one znikają jest to sygnał, iż można rozpocząć proces smażenia potrawy. Ciekawy pomysł :) Porcja 10 ml Ramy daje nam zapotrzebowanie dziennie na kwasy omega-3 i 6. Dodatkowo plusem jest obecność witamin A, E i D.
Wadą wg mnie jest to, iż Rama nie nadaję się do smażenia np., frytek w głębokim oleju gdyż jest ona emulsja i posiada w sobie 3% wody, co jak najbardziej jest dla mnie odpowiednim argumentem. Osobiście nie mam żadnych uczuleń, więc jest ta informacja dla mnie bez znaczenia, ale jeśli ktoś nie toleruje soi to niestety ona występuje we wszystkich trzech wariantach.
Podsumowując jestem miło zaskoczona i w moich skromnych kuchennych progach dla ramy zawsze znajdzie się miejsce :)
Gdzie kupić i za ile
Rama Smaż jak Szef kuchni dostępna jest we wszystkich marketach oraz osiedlowych sklepach. Cenowo od 4.99- 6.99 zł za 500 ml.
1 komentarz:
Dobry produkt do wielu dań. Cebulka na niej jest idealna.
Prześlij komentarz